ENORME PASSIE VOOR AMBACHTELIJKE RESTAURATIE EN RENOVATIE
Dimitri Coppens, Luc Dewulf, Wouter Dehuysser Arthur Vandendorpe nv

ENORME PASSIE VOOR AMBACHTELIJKE RESTAURATIE EN RENOVATIE

Bedrijfsprofiel - Arthur Vandendorpe

Historische, al dan niet geklasseerde panden in volle glorie laten herleven: daar halen specialisten in renovatie en restauratie elke dag opnieuw veel voldoening uit. Het is de stiel waar de circa 60 medewerkers van Arthur Vandendorpe nv ijzersterk in zijn. De onderneming realiseerde in Brugge en wijde omgeving talrijke, tot de verbeelding sprekende projecten. “We maken er een erezaak van om moderne technieken te combineren met het verfijnde handwerk van onze mensen.”

Passie voor bouwen en verbouwen is wat de firma Vandendorpe al meer dan een eeuw typeert. In 1957 kwam Arthur Vandendorpe, kleinzoon van stichter Gustaaf Vandendorpe, in de zaak om zich toe te leggen op ambachtelijk timmerwerk. Vanaf de jaren zestig vertaalde zich dat in de restauratie en renovatie van historische en monumentale gebouwen. “De toenmalige leuze van het bedrijf, ‘bouwen aan een toekomst voor ons verleden’, is vandaag nog altijd razend actueel”, zegt technisch-administratief directeur Wouter Dehuysser.

Het beste van twee werelden

In 2000 werd het bedrijf overgenomen door de Antwerpse algemeen aannemer Van Laere, die op zijn beurt sinds 2018 deel uitmaakt van de Belgische CFE-groep. “Het CFE-motto ‘changing for good’ is ook op ons van toepassing”, pikt CEO Luc Dewulf in. “Door in zo’n omvangrijke groep te zitten, combineren we het beste van twee werelden: het intieme karakter van een familiebedrijf met de financiële zekerheid en de gegaran - deerde continuïteit van een krachtige investeringsgroep. Omwille van onze uitstekende reputatie in restauratie en renovatie, is de naam Arthur Vandendorpe behouden gebleven en zijn we altijd autonoom blijven werken”.

De reden hoeven we niet ver te zoeken: in Brugge alleen al realiseerde het bedrijf tientallen spraakmakende restauratieprojecten, zoals de Sint-Salvator Kathedraal, de Ezelpoort, Hotel Casselberg en het Prinsenhof, andere openbare gebouwen zoals het stadhuis, het begijn - hof, diverse kerken, kapellen en kloosters… het lijstje is zowat eindeloos. Nu reikt de werkregio tot ongeveer een uur rond de hoofdzetel.

Hergebruik van oude materialen

“Het geheim van de kwaliteit die we leveren, schuilt onder meer in het besef dat ambachtelijke restauraties zoveel meer zijn dan vakmanschap, handigheid en tegelijk gebruik maken van spitstechnologie”, getuigt Dimitri Coppens, directeur der werken bij het bedrijf. “Het vergt in eerste instantie begrip en liefde voor het verleden. Als je het vertrouwen krijgt om historisch erfgoed en beschermde monumenten op te frissen, doe je dat met maximaal respect voor de originele materialen volgens de wensen van onze klanten. ‘Sustainability’ staat al een halve eeuw met stip genoteerd op ons waardenlijstje: al sinds de jaren 70 verzamelen we oude bakstenen en andere materialen. Dat doen we in eerste instantie om ze te hergebruiken op onze werven.”

In 2012 verhuisde de onderneming naar de huidige site in Zedelgem. “Sindsdien hebben we meer ruimte voor onze schrijnwerkerij. Wij richten ons hierbij op het restaureren van authentiek binnen- en buiten - schrijnwerk en de productie van nieuw schrijnwerk naar bestaand model. Daarbij is het essentieel om de erfgoedwaarde maximaal te harmoniseren met technische performantie, zoals goede isolatie, lucht- en waterdichtheid.”

Dankzij recente en toekomstige investeringen, kan de onderneming het authentieke vakmanschap nog beter laten renderen. “Dat gebeurt onder meer via digitalisering van de administratieve processen, de vernieuwing van machines en het wagenpark, de automatisering van bepaalde processen in het atelier en door klantgerichte opleidingen van ons personeel. Het gaat dus altijd om investeringen in het bedrijf én de mensen die het bedrijf maken. Onze mensen zijn allemaal Nederlandstalig, wat de communicatie met onze bouwpartners aanzienlijk bevordert”, aldus Wouter Dehuysser.

Zoektocht

Arthur Vandendorpe NV beschikt over een eigen experte voor kleur- en materialenonderzoek. “Dat is cruciaal voor de voorbereiding van talrijke dossiers, want op basis daarvan kan een masterplan worden opgemaakt. Elk project is een zoektocht naar de beste aanpak, in nauwe samenwerking met de bouwheer, de architect en het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid (als het om een openbaar project gaat). We nemen alleen deel aan projecten waar we de meeste werken zelf kunnen doen en waarbij we de andere technieken (HVAC, elektriciteit…) coördineren via een nauwe samenwerking met kwalitatieve onderaannemers.”

De komende jaren wil het bedrijf nog beter worden in deze nichemarkt. “Dat kan door gepassioneerde jonge mensen te laten groeien onder de vleugels van ervaren ‘peters’. Het is essentieel om iedereen zich ten volle te laten ontwikkelen en mooie doorgroeikansen te bieden. Daar plukken ook onze klanten maximaal de vruchten van”, besluit Luc Dewulf. Het bedrijf werd de voorbije twee jaar als Trends Gazelle genomineerd.

Arthur Vandendorpe nv
Molendamstraat 4
8210 Zedelgem -België
T. 050 38 32 96

info@avandendorpe.be
www.avandendorpe.be

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels