GEDRAGEN ARCHITECTURAAL CONCEPT VANUIT KLANTBETROKKENHEID
Valerie Devos
& Korneel Vandromme
VAK-architectuur

GEDRAGEN ARCHITECTURAAL CONCEPT VANUIT KLANTBETROKKENHEID

Bedrijfsprofiel - VAK-architectuur

Een eigen visie en een ton aan creativiteit ten volle benutten? Daarvoor is een eigen bedrijf de ideale hefboom. Ook als architect. Collega-architecten Valerie Devos en Korneel Vandromme gingen in 2019 samen hun ding doen. Ze gaan graag aan de slag voor de meest uiteenlopende projecten, zolang ze ‘out of the box’ mogen denken en de klant het liefst zo betrokken mogelijk is. “Want zo komen we tot een concept dat voor iedereen het beste resultaat geeft”, zeggen de vennoten.

Terwijl Valerie zich focust op het ontwerpen en de creatieve insteken, onderscheidt Korneel zich door het praktische denken. Van de tekentafel naar de praktijk, zeg maar. Een ontwerp komt namelijk pas echt tot zijn recht als het ook correct vertaald wordt op de werf. Korneel: “Na mijn eerste werkervaring in een architectenbureau ben ik jarenlang aan de slag geweest als werfleider voor een aannemingsbedrijf. Uiteindelijk bleef de architectuur mij roepen. Die ervaring op werven is vandaag wel een absolute meerwaarde in ons kantoor.”

De plannen van VAKarchitectuur stoppen trouwens niet aan de buitenmuren van het gebouw. De omgeving en de context spelen een grote rol. “We nemen graag het interieur mee in ons voorstel, al is het maar een aanzet”, legt Valerie uit. “Of we doen een insteek voor de belijning van het terras en de tuinaanleg. De woon- of werkbeleving wordt nu eenmaal mee gevormd door het zicht naar buiten. Zo zetten we sterke concepten neer.”

Interactie en kruisbestuiving

Tijdens een eerste ontmoeting polsen de architecten naar de wensen en noden van de klant. Is er een klik met hoe zij werken? Zijn de vragen realis - tisch? Staat men ervoor open om buiten de traditionele hokjes te denken? Die kennismaking legt de basis voor een eerste voorstel. “Sommige klanten hebben zelf al een schets gemaakt. Dat is goed, dat toont dat ze er actief mee bezig zijn en dat zien we graag. Toch deinzen we er niet voor terug om alles om te gooien, als dat het resultaat ten goede komt. Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk meerwaarde creëren voor de bouwheer. Het gaat er vooral om uit te leggen waarom we bepaalde keuzes maken. Kwestie van een draagvlak te krijgen en de klant echt mee te nemen”, klinkt het.

Om alles tastbaarder te maken, brengen de architecten in een volgende fase graag iets fysiek mee naar de klant. Enkele stalen, een schets of een maquette in recuperatiehout. Niet meer zo courant onder architecten, maar een goede manier om te tonen wat de impact is van bepaalde keuzes. Het programma, het budget en de context vormen een leidraad voor het initiële concept. “Maar daar stopt het zeker niet”, benadrukt Valerie. “Het ontwerp wordt iets van de klant. Door keuzes aan te bieden en bevattelijk te maken, ondersteunen we hen om zelf knopen door te hakken.” Het resultaat: geslaagde architecturale ontwerpen en tevreden klanten.

Enkele referenties

Door hun aanpak en ervaring kan het duo in tal van soorten projecten meerwaarde creëren. Daarom houden ze een open kijk op het type opdrachten, van kleine verbouwingen of een tuinpaviljoen tot nieuwe utiliteitsgebouwen. Getuige daarvan zijn enkele mooie referenties van de voorbije jaren. “We zijn onder meer trots op freinetschool De Kleine Tovenaar die we in Izegem mee mochten realiseren”, vertelt Valerie. “Dat team was ook heel betrokken, wat het ontwerpproces voor ons enkel nog fijner maakt. Uiteindelijk weten zij de pijnpunten in de praktijk en waarop we moeten letten voor het dagelijkse gebruik van het gebouw en de site. Voor het interieur moch - ten we eveneens onze creativiteit de vrije loop laten.”

Het portfolio van VAKarchitectuur bevat ook heel andere projecten. De sloop en heropbouw van evenementenhal ISO bijvoorbeeld, of de kinepraktijk Reflexx in Roeselare. Bij die praktijk was de materialisatie een bepalende factor voor de uiteindelijke look-and-feel. Ruwbouw is hier meteen ook afwerking. Het beton krijgt hier en daar een bijzonder accent, als speciale toets. Korneel: “Deze benadering schuiven we graag naar voor. Het is een stijl die ons echt past. Natuurlijk is de voorbereiding bij dit soort gebouw wel intensief en cruciaal. Onder meer de partners voor de technieken zitten van bij de start mee rond de tafel, zodat alles perfect uitgekiend is. Er is namelijk weinig ruimte voor het wegwerken van manke - menten achteraf. Als architect vormen wij op dat moment de verbindende factor tussen de aannemers. Een idee helemaal vorm zien krijgen op die manier is geweldig.” 

VAK-architectuur
Kachtemsestraat 22
8870 Izegem - België
M. 0474 40 17 87 (Valerie)
M. 0468 17 34 96 (Korneel)

info@vak-architectuur.be
www.vak-architectuur.be

 

 

 

 

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels