Gloednieuwe schakelaar creëert esthetisch accent
Hannes Van damme,
Benoît Vandeputte
& Burt Eeckhout
Van Damme-Vandeputte architects - Duotecno

Gloednieuwe schakelaar creëert esthetisch accent

Testimonial - Van Damme-Vandeputte architects - Duotecno

Schakelaars aan de wand zijn voor menig architect een doorn in het oog. Hoe draai je dat om naar een esthetische troef voor jouw project? Van Damme-Vandeputte architects en Duotecno slaagden er samen in, met de nieuwe schakelaar Serenity als eyecatcher. De messing bronzen afwerking en het slanke design passen perfect in de nieuwe kantooromgeving van het architectenteam.

Voor Duotecno was het de eerste toepassing van hun nieuwe schakelaar in een project. Dat het meteen een bijzonder gebouw is voor klanten die oog voor detail en esthetiek hoog in het vaandel dragen, matcht perfect met de mindset van de producent. “We staan erop elk schakelmechanisme zelf te ontwikkelen, in plaats van een bestaand systeem uit de markt te gebruiken. Deze nieuwe schakelaar hebben we maar liefst twee miljoen keer geschakeld als test. We zijn dus zeker dat we enkel de beste kwaliteit aan onze klanten leveren”, legt Burt Eeckhout, zaakvoerder van Duotecno, uit.

Van Damme-Vandeputte architects had niet enkel de primeur van Serenity in de praktijk, ze werkten tijdens de ontwikkelingsfase ook achter de schermen met Duotecno samen. “We hadden al enkele keren een kantoordossier samen onderzocht”, vertelt vennoot-architect Hannes Vandamme. “Toen we de krijtlijnen van de technieken voor ons eigen kantoor bekeken, vroegen we hen graag mee aan tafel.” 

Het architectenkantoor huist in een historisch, statig gebouw. Dat vroeg voor de technieken een elegante en ‘high end’ afwerking. “Het design van de nieuwe schakelaar lag ons meteen. Aan de hand van een moodboard en de gebruikte materialen bekeken we samen welk patina nodig was. De kleur is dus een gedeelde ontwikkeling.”

Minimaal omgaan met technieken

De architectuur van Van Damme-Vandeputte typeert zich door een strakke architectuur met aandacht voor details: zichtbaar en vooral ook onzichtbaar. Zo zoekt het voor de technieken naar oplossingen met een minimale visuele impact. In hun eigen kantoor worden de zichtbare Serenity-schakelaars van Duotecno bijvoorbeeld aangevuld met stopcontacten die onzichtbaar in de lambrisering zijn ingewerkt. Die zijn meegenomen in de gespatelde schildertechniek op de muren en hebben een afdekplaatje in dezelfde kleur.

“Die trend is duidelijk merkbaar in de markt”, weet Burt. “Om nog beter aan de vraag tot minimale technieken te beantwoorden, integreerden we een temperatuursensor in onze nieuwe schakelaar. Via de massieve stalen behuizing van de drukplaat, meten we de kamertemperatuur. Een connectie met onze regeling vormt zo een onzichtbare, maar betrouwbare en accurate thermostaat.”

Liefde voor het ambacht

Niet enkel een drang naar esthetiek legde al snel een connectie tussen Duotecno en Van Damme- Vandeputte architects. Ook de liefde voor het ambacht bleek een gedeelde waarde. De eigen ontwikkeling en productie in België geeft Duotecno al twintig jaar een HIB-label, dat het bedrijf met trots uitdraagt. Het jonge architectenbureau, intussen zes jaar actief, voert met dezelfde passie en fierheid zijn métier uit. 

“In onze totaalontwerpen voor kantoren of residentiële projecten, zijn de technieken een belangrijk onderdeel”, benadrukt vennoot-architect Benoît Vandeputte. “Het is telkens zoeken naar een goede balans tussen de minimale aanwezigheid van de technieken en een garantie op maximaal comfort. Hier werken we met sferen en met een automatische aanwezigheidsdetectie. Als de eerste persoon het kantoor binnentreedt, schakelt alles vanzelf aan. Zo zijn minder schakelaars nodig.”

Van Damme-Vandeputte architects
www.vandammevandeputte.com
Duotecno
www.duotecno.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels