Het ESG-regelgevingskader: startersgids voor kmo’s
Thomas De Clerck,
Arthur Lahousse
& Jim Bauwens
KPMG Law

Het ESG-regelgevingskader: startersgids voor kmo’s

Praktijck - KPMG Law

In het huidige bedrijfsklimaat is de afkorting ESG – environmental, social and governance – ondertussen meer dan een trend. Duurzaamheid is niet langer een bijzaak, maar moet deel uitmaken van de strategie van elk bedrijf. Stakeholders verwachten betekenisvolle bijdragen aan het oplossen van mondiale uitdagingen.

De Europese focus op het reguleren van duurzaamheid

Naast de toegenomen belangstelling van stakeholders, neemt ook de complexiteit van de regelgeving rond duurzaamheid toe. De Europese Unie neemt het voortouw met haar ambitieuze Green Deal: een pakket beleidsinitiatieven die helpen bij de groene transitie. Het einddoel is klimaatneutraliteit in 2050. In deze context ontstond een golf van regelgevende initiatieven voor verantwoord ondernemen.

In januari 2023 trad de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking. De CSRD wil via rapportage betere informatie en transparantie over de impact van organisaties op mens en milieu. Bedrijven moeten rapporteren over zowel de impact van hun activiteiten op ESG-factoren als over de impact van ESG-factoren op de firma zelf. Ook komt de EU-richtlijn Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) eraan. Deze regel verplicht bedrijven om zorgvuldig de impact van hun activiteiten en toeleveringsketens op ESG-factoren te beoordelen en aan te pakken, om zo de schadelijke effecten van hun activiteiten te verminderen of stoppen. Ondanks hevige kritiek stemde de Europese Raad op 15 maart 2024 in met een aangepast voorstel van de CSDDD. Als het Europees Parlement een definitieve stem uitbrengt over de tekst, wordt deze wet.

Impact voor kmo’s

De CSRD is op grote bedrijven gericht, niet op kmo’s. Toch worden de kleine ondernemingen meegesleurd in de rapportageverplichtingen van hun grotere sectorgenoten. Bedrijven die onder de CSRD vallen, gaan informatie vragen aan hun upstream- en downstreampartners. In de toekomst zullen álle bedrijven moeten focussen op duurzaamheid. Door nu al duurzame praktijken te omarmen, bereiden kmo’s zich voor op de nieuwe regels. Bovendien kunnen kmo’s zich zo profileren als koplopers in duurzaamheid.

Vandaag aan de slag: een praktische benadering

Beginnen met ESG-integratie lijkt intimiderend. Toch is een vroegtijdige betrokkenheid belangrijk. Zo ga je aan de slag: identificeer eerst alle sectorspecifieke ESG-risico’s. Bouw dan een systeem voor (automatische) gegevensverzameling en -beheer op. Hou ook rekening met enkele aandachtspunten. Zo is een aanpassing van uw commerciële contracten het overwegen waard. Het proactief aanpakken van ESG-risico’s in commerciële contracten is cruciaal om mogelijke gevolgen zoals reputatieschade, juridische geschillen en financiële aansprakelijkheid te beperken. Ook moeten zaakvoerders hun aansprakelijkheid herbekijken in functie van de strengere eisen. Omdat de ‘S’ in ESG zich richt op sociale factoren, is het verder van cruciaal belang om verschillende sociaalrechtelijke aspecten onder de loep te nemen. Milieuoverwegingen worden ook steeds relevanter. Zeker bij vastgoedtransacties is een grondig juridisch onderzoek daarom noodzakelijk.

Conclusie

Dankzij een toekomstgerichte aanpak positioneren ondernemingen zich voor duurzaam succes in een voortdurend veranderend bedrijfsklimaat. KPMG Law helpt kmo’s daarbij door actief de impact van de CSRD en CSDDD op verschillende gebieden te analyseren. 

KPMG Law
www.kpmglaw.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels