Het is geen geheim dat facturen vaak niet of niet tijdig betaald worden. Dit kan voor uw onderneming zware gevolgen hebben. Een klassieke procedure is kostelijk en tijdrovend. Daarom bedacht de wetgever de zogenaamde IOS-procedure.
Wat is de IOS-procedure?
De IOS-procedure is een vereenvoudigde manier om onbetwiste facturen in te vorderen via een gerechtsdeurwaarder.
Toepassings-voorwaarden
- De factu(u)r(en) is(/zijn) niet betwist.
- De verhouding is B2B: zowel schuldeiser als schuldenaar beschikt over een ondernemingsnummer.
- De schuld zelf is geen privé schuld.
De procedure
U begint met het overmaken van uw onbetaalde factuur alsook de eventuele toepasselijke algemene voorwaarden aan een gerechtsdeurwaarder, die op zijn beurt een advocaat zal raadplegen. De advocaat controleert of er aan de voorwaarden is voldaan.
De gerechtsdeurwaarder gaat dan ter plaatse bij uw schuldenaar en betekent er een aanmaning-IOS. Dat betekent dat er een aanmaning of exploot wordt afgegeven of achtergelaten, met de bewijsstukken en een antwoordformulier. Uw schuldenaar blijft dus geïnformeerd.
Vanaf dan heeft de schuldenaar één maand om te reageren. Indien er betwist wordt, stopt de procedure, maar kunt u nog steeds naar het klassiek traject (via de rechtbank) overstappen.
Komt er geen reactie, zal de gerechtsdeurwaarder een proces-verbaal van niet-betwisting opmaken. Een magistraat checkt het proces-verbaal en bezorgt binnen drie dagen een ‘formulier van tenuitvoerlegging’.
Dit formulier geeft het proces-verbaal een waarde vergelijkbaar met dit van een klassiek vonnis. Hiermee kan de gerechtsdeurwaarder aan de slag.
Voordelen
De IOS-procedure levert enkele belangrijke voordelen op. Zo zal bij de volledige recuperatie bij de schuldenaar de procedure kosteloos zijn. Daarnaast vertoont de procedure een sterk minnelijk karakter. De band met uw klant komt zo niet onnodig onder druk te staan.
De IOS-procedure is ook noemenswaardig sneller dan een klassieke gerechtelijke procedure. De uitvoerbare titel kan al na 41 dagen worden bekomen. De ervaring leert dat veel dossiers zelfs voordien betaald worden. Daarenboven wordt de schuldeiser verlost van verdere opvolging en administratieve last. De gerechtsdeurwaarder volgt immers alles op.
Nadelen
Daarnaast zijn er enkele nadelen aan de procedure verbonden. De intresten en het schadebeding mogen maximum 10% aan de openstaande factuur toevoegen, voor zover de toepasselijke algemene voorwaarden daarin voorzien. Andersluidende algemene voorwaarden worden herleid door de gerechtsdeurwaarder.
Wanneer de uitvoerbare titel bekomen is, kan de schuldenaar binnen de 30 dagen nog een verzoekschrift bij de Ondernemingsrechtbank indienen, om de zaak daar alsnog te laten onderzoeken. De IOS-procedure wordt dan gepauzeerd tot er een uitspraak is. Dit is vergelijkbaar met het instellen van een hoger beroep tegen een klassiek vonnis.
GDW LEYS
www.gerechtsdeurwaarders-brugge.be