Medezaakvoerder van bouwbedrijf Muylle-Gadeyne, mama van drie kinderen, een politiek engagement én de drijvende kracht achter De Stal, een pittoreske evenementenlocatie in Wervik: Melany Gadeyne houdt met verve verschillende balletjes in de lucht. De spontane onderneemster voelt zich als een vis in het water als ze mensen kan aansturen en helpen. “Ik kan me niet voorstellen dat we met de vingers zullen zitten draaien, mochten we het bouwbedrijf ooit verkopen. Dan komt er gegarandeerd" weer een nieuw project in de plaats.”
Een bezige bij is ze altijd wel geweest, Melany Gadeyne. “Nadat ik het middelbaar onderwijs had voltooid, ben ik aan de slag gegaan bij een bloemist. Dat is geen toeval, ik koesterde altijd al een passie voor esthetische dingen en kwaliteit. Mijn man heeft dezelfde eigenschap, daarom hebben we in 2007 ook ons eigen bouwbedrijf opgestart en kochten we drie jaar later een boerderij. Omdat ik graag mensen help, combineerde ik de administratie van Muylle-Gadeyne een tijdje met studies zorgkundige en een job bij Familiehulp. In De Stal, een deel van onze boerderij die we grondig hebben gerenoveerd en nu verhuren als eventlocatie, voel ik me nog beter in mijn vel. We ontvingen onze eerste klanten in november 2019 en lagen dan een tijdje stil door corona. Het doet me enorm veel plezier dat de reservaties nu weer erg vlot binnenlopen.”
Trots op?
“Mijn man en ik zijn sterke persoonlijkheden. We zijn er altijd in geslaagd om, door hard te werken, onze eigen boontjes te doppen en intussen zo goed mogelijk voor onze drie kinderen (Michelle, Henri en Loic) te zorgen. Ons leven is best wel druk, slapen zullen we wel doen als we oud zijn (lacht). Bovendien: als je iets heel graag doet, haal je daar je energie uit en drijf je op adrenaline. Ik hou van afwisseling en laat me graag prikkelen. Er is dan ook geen tijd om me te vervelen, zeker nu niet. We doen er namelijk alles aan opdat mensen zich goed zouden voelen in De Stal. Open communicatie is in dat opzicht erg belangrijk. De blijken van dankbaarheid die we vaak krijgen, geven me de bevestiging dat we goed bezig zijn.”
Visie?
“Zin om te ondernemen, is iets waarmee je geboren wordt. Je doet iets en ziet meteen mogelijkheden om er meer uit te halen. Toen we ons boerderijtje kochten, beseften we al snel dat er iets moois mee te doen viel, dat we er ook andere mensen van konden laten genieten. Uiteraard zagen we ook direct dat we er nog jaren werk aan zouden hebben, maar je krijgt er zoveel voor terug. Kiezen voor iets wat kant-en-klaar is, was nooit aan ons besteed. We blijven dromen, dat geeft ons ook de zuurstof om te blijven vernieuwen. De meeste dromen komen uit, als je er maar hard genoeg voor werkt.”
Maken vrouwen het verschil?
“Vrouwen zijn anders in de omgang, creatief én in staat om een aantal dingen tegelijk te doen. Door de jaren heen heb ik al verschillende beroepen uitgeoefend: werken in een bloemenzaak, de administratie van een bouwbedrijf, De Stal, een politiek engagement in eigen stad … Hoewel ik nooit hogere studies heb gevolgd, ben ik me altijd blijven bijscholen en mijn netwerk blijven uitbreiden. Wat je ook doet, je steekt altijd wel iets op. Bovendien kan je nooit genoeg weten: hoe meer ervaringen je opdoet, hoe groter je polyvalentie. In combinatie met de grinta om altijd stevig mijn tanden te zetten in gelijk welke uitdaging, geeft dat me altijd voldoende werk waar ik mijn ei in kwijt kan.”
Tips voor starters?
“De zaak waarmee je begint, moet volledig je eigen ding zijn. Het is cruciaal dat je er 100% achter staat en er volledig voor gaat. Zeker in de beginperiode ben je als ondernemer als eerste aanwezig en sluit je ’s avonds ook de deuren. Daarnaast is het belangrijk dat, naast het concept, het totale plaatje klopt: het financiële, het operationele, de hr, enzovoort. Wie dat allemaal in orde heeft, komt al een heel eind ver.”