Persoonlijke accountancy partner voor het leven
Michael Van de Velde
& Marc De Moor
Titeca

Persoonlijke accountancy partner voor het leven

Blickop - Titeca

Titeca pro accountants & experts is geen klassiek boekhoudkantoor maar een accountancyspecialist die proactief meedenkt met zijn circa 14.000 klanten. Die proactiviteit zit ook diep in het DNA van Titeca zelf verankerd, zo bevestigen vennoten Marc De Moor en Michael Van de Velde. Een dubbelgesprek.

Titeca is een begrip in West-Vlaanderen maar richt zijn vizier ook op Oost-Vlaanderen en bij uitbreiding heel Vlaanderen. "Ondernemen is buzze geven", zeiden we jaren geleden al in het hoofdkantoor in Roeselare. Intussen kennen ze die leuze al tot ver voorbij de West-Vlaamse grenzen. Aan het woord zijn de vennoten Marc en Michael die respectievelijk 29 en 14 jaar geleden als gewone boekhouder bij het bedrijf zijn gestart. Vandaag denken ze strategisch mee met de top van het bedrijf dat intussen 21 actieve vennoten telt. Het pad dat ze hebben afgelegd, legt een deel van het DNA bloot waarmee Titeca zich onderscheidt van de klassieke boekhoudkantoren. Wie met Titeca in zee gaat, kiest bewust voor ontzorging op de lange termijn, niet voor 'ad hoc'-oplossingen. En dat geldt zowel voor de werknemers van Titeca zelf als voor diens ondernemende klanten, benadrukt Marc: “Ondernemerschap en ondernemen, dat zijn voor mij de twee kernwoorden die illustreren waar het bij Titeca om draait. Ik heb er zowel intern als bij klanten altijd voor gezorgd dat men kan ondernemen en op die manier groei kan realiseren.”

STERCK. Waar ligt de focus dan?

Marc: “Als we als organisatie kunnen groeien, dan is dat in functie van onze ondernemende klanten. Concreet: wat kunnen wij intern doen om onze klanten beter van dienst te zijn. We zien dat heel breed, want we zien onszelf als partners van onze klanten. We willen hen bijstaan in alle ‘momenten’ waarmee ondernemers in hun carrière worden geconfronteerd.”

Michael: “Onze interne organisatie is zodanig opgebouwd dat onze mensen zo dicht mogelijk bij onze klanten staan. Onze relatie met hen is heel hecht en we zien het als onze taak om hen compleet te ontzorgen.”

STERCK. Hoe werkt zoiets in de praktijk?

Michael: “Het mooie is dat onze medewerkers in een verschillende rol onze klanten kunnen bijstaan. Zo kunnen we klanten ontzorgen op fiscaal-administratief vlak, terwijl een andere collega dan weer de sparringpartner van die klant is die mee over de volgende stappen van het bedrijf overlegt. Het gaat wat ons betreft niet louter over het verleden en het heden, maar voornamelijk over wat de toekomst brengt.”

STERCK. In welke mate denken jullie dan mee met jullie klanten? Hoever kan je daarin gaan?

Michael: “We gaan louter in overleg, voor alle duidelijkheid. We fungeren niet als bestuurder van een bedrijf (lacht) en dat is een dunne lijn die we heel goed in de gaten houden. Het is voornamelijk onze taak om objectief te zijn en zaken in vraag te stellen zodat daaruit de juiste beslissingen kunnen voortvloeien.”

Marc: “Dat doen we wel op een proactieve manier, door vooruit te kijken. Door de vele jaren ervaring en expertise binnen ons kantoor zijn wij goed geplaatst om snel patronen te zien. Wat we denken dat er zou moeten gebeuren, dat maken we zo snel mogelijk bespreekbaar of proberen we op te anticiperen. Dat is de taak van onze pro accountants, de feitelijke ‘levenspartners’ van onze klanten. Met die klanten bewandelen we de zogeheten levenslus.”

michael-van-de-velde-marc-de-moor-titeca

STERCK. Wat houdt die levenslus precies in?

Marc: “Dat zijn dus die momenten, de fases die het bedrijf of de ondernemer doormaakt. Die momenten komen op hun pad door groei, maar intussen verandert de wereld, evolueren persoonlijke situaties, enzovoort. We zitten constant in verandering, elke dag kan anders zijn. Precies om dat op te vangen, hebben wij een totaalpakket van diensten ontwikkeld. Het is aan onze pro accountants, en dat is voor onze klanten telkens één en dezelfde persoon, om proactief te werk te gaan én de onderliggende complexiteit bij manier van spreken als een vertaler-tolk op een eenvoudige manier toe te lichten. We schakelen vervolgens onze pro experts in die alles in de diepte uitwerken, binnen de wettelijke kaders.”

STERCK. Is die aanpak louter toegespitst op grotere ondernemingen?

Michael: “We proberen elke ondernemer op weg te helpen, dus ook starters, kleine bijberoepers en dergelijke. Ook hen willen we de nodige ondersteuning en professionele omkadering bieden. We willen voorkomen dat ze binnen pakweg een jaar tegen de lamp lopen en met fiscale boetes of andere sancties te maken krijgen. Wij bieden het wandelpad aan en een open lijn waar die kleine ondernemers hun vragen kunnen stellen.”

Marc: “Wat die starters betreft, wil ik wel benadrukken dat we ons vooral richten tot diegenen die duidelijke groeiplannen hebben. Op dit ogenblik kunnen we veel starters tot ons cliënteel rekenen. We ontzorgen hen, zodat ze betere inzichten in hun cijfers krijgen. Zo gidsen we hen naar de toekomst. Laat ons trouwens eerlijk zijn: startende ondernemers hebben niet allemaal een duidelijke visie of een idee waar ze vijf jaar later willen staan. Wij kunnen dat traject voor hen inzichtelijk in kaart brengen.”

Michael: “Dat is exact wat wij voor al onze klanten doen: ze zitten allemaal op een bepaald punt in hun ondernemersleven en wij zorgen voor de door cijfers onderbouwde inzichten waarmee ze hun groei kunnen realiseren. Dat zijn de gespreksonderwerpen die we constant voeren met ondernemers: waar staan we vandaag en waar willen we staan binnen drie of vier jaar? Wij bieden hun de ankerpunten en de stimulans die nodig is om hun doelen te bereiken.”

STERCK. Jullie onderneming telt intussen zowat 450 werknemers. Schrikt dat de ‘kleine ondernemers’ niet af?

Marc: “Laat mij van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat we die 450 werknemers niet inzetten om grote ondernemingen te kunnen ontzorgen. Dat cijfer duidt voornamelijk op de brede kennis en expertise die we in huis hebben over alle sectoren heen. Dat maakt ons bijzonder efficiënt, want we kunnen bijzonder snel het hoofd bieden aan complexe situaties. Kortom, de klant kan eender welke vraag stellen aan zijn pro accountant, daarna schakelen we de meest geschikte pro expert in.”

STERCK. Jullie zijn zelf klein gestart, maar aan jullie groei lijkt geen einde te komen. Verder groeien lijkt het motto, maar waar letten jullie specifiek op in de zoektocht naar extra kantoren?

Michael: “We zitten midden in een consolidatiegolf, dat kunnen we niet ontkennen. Lokale partners overnemen staat inderdaad op onze agenda, op de uitdrukkelijke voorwaarde dat ze onze filosofie integraal delen.”

Marc: “Ik vertel niks nieuws, maar ook in onze sector is het niet makkelijk om de juiste mensen te vinden. Ook kleinere kantoren vinden niet de juiste of voldoende mensen om het werk gedaan te krijgen. Een van de gevolgen daarvan is dat wij spontane aanbiedingen krijgen tot overname. We zijn daarin alleen geïnteresseerd als we over de volledige lijn op dezelfde golflengte zitten. Wij mikken op een duurzame relatie en dat betekent concreet dat wij liefst van al met onze medewerkers en klanten een levenslang en duurzaam partnerschap opbouwen.”

STERCK.  Jullie laatste grote wapenfeit is de overname van BOFISC vorige jaar. Is een overname van dit kaliber ook denkbaar in Oost-Vlaanderen of in andere regio's?

Marc: “Door die overname zijn er op slag een honderdtal medewerkers bijgekomen en dat versterkt natuurlijk onze West-Vlaamse identiteit. Voor alle duidelijkheid: wij zien potentieel in heel Vlaanderen. Zoals we al zeiden is ondernemen voor ons 'buzze geven'. ook over de provinciegrenzen heen. Het zou jammer zijn dat we door die enge perceptie bij wijze van spreken niet in het vizier zouden komen van een boekhoudkantoor in de Kempen waarmee ons DNA voor 100% overeenkomt.”

STERCK. Is dat een verdoken oproep?

Michael (lacht): “We staan in elk geval open voor gesprekken. Trouwens, een win-win is voor alle partijen leuk, toch?”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels