Een chef, een sommelier en een distillateur. Het zou zomaar het begin kunnen zijn van een flauwe mop. Niets is minder waar, want deze drie heren delen dezelfde passies en dat levert een interessant gesprek op over ondernemen en gastronomie. Tweesterrenchef Angelo Rosseel test onder de vakkundige begeleiding van sommelier en bartender Hannes Desmedt de producten die Guillaume Lambrecht zorgvuldig ontwikkelde met Deluxe Distillery. Cin cin!
Deluxe Distillery bestaat al sinds 2014. Vijf jaar later nam Guillaume Lambrecht de zaak over. Intussen worden de gins, wodka en Sũpãsawã in 35 landen wereldwijd verdeeld. Dat vraagt kennis van de lokale markten, heel wat papierwerk, maar vooral een ijzersterk product met een doordachte branding en unieke smaak. “We willen niet de zoveelste gin op de markt zijn, wel een product bieden van hoge kwaliteit”, vertelt Guillaume. “2014 was de start van de ginhype en gin-tonic is intussen een klassieker op de kaart.”
De ingrediënten moeten stuk voor stuk van topkwaliteit zijn.
“Gin-tonic is absoluut een blijver”, vindt ook Angelo Rosseel. “Ook de cocktailwereld gaat terug naar de basis met eenvoudige garneringen. Beleving en topproducten overheersen. Net als in de keuken. De tijd van twintig verschillende smaken op je bord is voorbij. Op het vlak van alcohol blijven champagne en wijn wel koning in het restaurant. Al gebruik ik graag andere dranken in gerechten.”
Ook in cocktails neemt die beleving toe. “Ik speel daarop in met bloemen en verse kruiden”, zegt Hannes Desmedt, trotse ambassadeur van de stokerij. “Wanneer je met klassieke cocktails werkt, zit je met een beperkt aantal ingrediënten en die moeten stuk voor stuk van topkwaliteit zijn. Ik leerde de producten van Deluxe Distillery kennen tijdens een blind tasting en was meteen fan. Die kwaliteit heb je nodig om goede cocktails te maken en om aan foodpairing te doen. Dat het om een lokale producent uit Kuurne gaat, is mooi meegenomen.”
Hannes Desmedt
De liefde voor wijn groeide uit tot een passie voor cocktails en spirits. Hannes Desmedt raakte gefascineerd door het complexe en veelzijdige karakter van cocktails. Na zijn opleiding leerde hij de kneepjes van het vak bij Hertog Jan en het Hof van Cleve. Dat leidde in 2017 tot een eigen zaak in cocktailcatering en -consulting: Wine Blend.
Tijd om ook Angelo te overtuigen. Hannes en Guillaume schotelen hem de producten van Deluxe Distillery voor, puur en in cocktailvorm, voorzien van de nodige uitleg.
Blind Tiger Piper Cubeba
De Piper Cubeba-gin is het oerproduct van de stokerij, ontwikkeld in 2014 met een alcoholpercentage van 47 procent en 15 verschillende botanicals. De belangrijkste: orange, lavendel, staartpeper en Belgische hop.
“De Piper Cubeba is meer London dry gin-stijl en vroeg dus om een klassieke serve”, vertelt Guillaume. “Het hoge alcoholpercentage maakt hem ook geschikt voor een klassieke martini, de hop maakt hem combineerbaar met bier.” En Angelo? “Een zeer pure smaak. Vol, kruidig en veel citrus.
Blind Tiger Imperial Secrets
Deze gin heeft 45 procent alcoholpercentage en bevat elf botanicals waaronder citroengras en zorgvuldig geselecteerde Aziatische thees. Hij werd in 2016 op de markt gebracht. “Een meer experimentele gin voor gewaagdere cocktails”, zegt Hannes. “Ik gebruik hem graag in combinatie met Thaise blauwe kittelbloem, tonic en een scheutje Sũpãsawã. Maar hij is ook lekker met een mediterrane tonic of gingerale.” Guillaume: “Deluxe was de eerste die de London Buck terug durfde brengen. Dat past binnen ons rebelse karakter. We doen het graag anders.”
Mary White
Dat brengt Guillaume naadloos bij de Mary White, de eerste Belgische wodka op de markt in een hoger segment. “Wodka heeft geen populair imago en om dat te commercialiseren heb je cocktails nodig”, zegt Guillaume. Nochtans heeft Mary White alle troeven in huis: een leuk achtergrondverhaal en een prachtige fles met marmerpatroon die de zachte smaak symboliseert.
“Die fles is echt fantastisch. Die kan je zo gebruiken om aan de tafels te serveren. Bijvoorbeeld een Coupe Colonel of toffe aperitiefcocktail”, vindt Angelo. Hij zet zijn lippen aan een glas pure wodka. “Het ruikt romig en proeft niet zo agressief als je van een wodka verwacht.” Hannes treedt hem bij: “Nochtans is wodka per definitie geur- en kleurloos. Door de combinatie van graanalcohol, maïs en moutwijn is dit een zachte spirit die je zeker puur kan drinken. Of in een cocktail natuurlijk. De Moscow Mule die nu zo populair is, bijvoorbeeld. Of een espresso martini of bloody mary (White).” Angelo denkt al meteen een stap verder: “Lekker, zeker in combinatie met een zomers gerecht of iets uit de Libanese keuken.”
Angelo Rosseel
Een opleiding in Ter Groene Poorte en ervaring bij De Karmeliet leidden in 2007 tot een eigen restaurant in Izegem. Intussen mogen La Durée en haar chef Angelo Rosseel twee Michelinsterren achter hun naam schrijven. Een passie voor gastronomie en kwalitatieve ingrediënten leiden tot een verfijnde keuken en eerlijke gerechten, rijk aan smaken.
Sũpãsawã
Een exotische naam voor een eenvoudig en multi-inzetbaar product. Sũpãsawã is een gecommercialiseerd alternatief voor citroen- en limoensap bestaande uit water, zuren, een tikkeltje suiker en zout. Door de goede houdbaarheid is het ideaal voor cocktails. “Het is een stabiel product, overal ter wereld smaakt het hetzelfde. Omdat het geurloos is, komen de aroma’s van spirits in cocktails er nog beter uit”, weet Hannes. “Ik ken chefs die het ook gebruiken in sauzen, sorbets, patisserie, enzovoort.”
Blind Tiger Liquid Gold
Elke twee jaar brengt Deluxe Distillery een 'specialleke' uit, zoals de Blind Tiger Liquid Gold uit 2019. Deze Piper Cubeba-gin rijpte op Kentucky bourbonvaten. Het geeft de gin meer body, met vanille- en houttoetsen. “Winters, lekker”, vindt Angelo. In 2021 wil Guillaume verrassend en vernieuwend uit de hoek komen, volgens het karakter van Deluxe Distillery.
Dit is zo'n vrolijke en leuke sector om in te werken.
Wanneer Angelo na de tasting zegt “Dit is zo’n vrolijke en leuke sector om in te werken”, kunnen Guillaume en Hannes alleen maar akkoord gaan. “Wat mij betreft levert het enorm interessante inzichten op over de combinatie drank en gastronomie”, vertelt Guillaume. “Ik ben overtuigd dat er een middenweg te zoeken valt tussen de klassiekers wijn en champagne en cocktails. Waarom zelfs geen champagnecocktails?”