Het is ongelooflijk wat er in zo’n korte tijdspanne op ons is afgekomen. De wereldwijde pandemie was nog niet helemaal over, of daar kwam een oorlog om de hoek piepen, gevolgd door een economische en energiecrisis van formaat. Als je al weet welke impact dat heeft op de kostprijs van een nieuwbouw of renovatie, wat dan te zeggen van de kosten voor verwarming en koeling na de oplevering?
Dat is waarom we meer dan ooit op zoek moeten naar slimme oplossingen. Ja, toestellen en technieken ‘spreken’ al volop met elkaar en domotica is nergens meer weg te denken. Met ‘slim’ bedoel ik vooral dat we beter verstandig kunnen anticiperen op hoge energiekosten dan de oplossing te zoeken in artificiële, energieverslindende technieken. Het goede nieuws is dat dit niet eens zo moeilijk is én dat het op een duurzame en natuurlijke manier kan.
Daarvoor moeten we natuurelementen als licht en lucht intelligent inzetten. De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Om je woning koel te houden tijdens een hete zomer, heb je niet per se een airco nodig, als je maar voorkomt dat de zon rechtstreeks op je (grote) ramen kan schijnen. Omgekeerd kan je die gratis zonnewarmte in de winter dan weer optimaal benutten om het binnen lekker warm te hebben. Met buitenzonwering kan dat heel eenvoudig.
Het is maar één van de voorbeelden die ik al ruim een decennium lang aanhaal om de baseline van ons familiebedrijf te staven. ‘Creating Healthy Spaces’ is voor mij geen holle slogan, maar een missie. Iedereen heeft recht op gezond en comfortabel wonen. Mensen vergeten nog te vaak welke impact een slecht binnenklimaat op hun – fysieke én mentale – gezondheid kan hebben. Geen enkele vorm van energie besparen mag daar aan voorbij gaan.
Dus moeten we op zoek naar een nieuwe balans voor de toekomst: eentje die het midden houdt tussen het artificiële en het natuurlijke, waarbij mensen zich binnenshuis in de best mogelijke omstandigheden kunnen ontspannen, sporten, gezond eten en goed recupereren ’s nachts. Een toekomst ook waarin we vooral ook wat meer ‘buitenmens’ moeten worden, zeker als je weet hoe buitenleven een positieve invloed kan hebben op onze ontwikkeling, herstel en welzijn.
Laat het een oproep zijn om met z’n allen op zoek te gaan naar hoe de natuur in ons dagelijks leven onze bondgenoot kan zijn om het leefbaar, betaalbaar en vooral gezond te houden.