Tine Neyrinck
Tine Neyrinck Stercke vrouw

Tine Neyrinck

Stercke vrouw

De interieurzaak van haar moeder verderzetten? Aanvankelijk was dat niet de professionele toekomst die Tine Neyrinck voor zichzelf weggelegd zag. Tot ze toch in het familiebedrijf stapte en dat intussen vol passie runt. “Casteelken is nu echt wel mijn ding geworden. Tot mijn voldoening hebben we de organisatie met succes kunnen stroomlijnen, waardoor we helemaal klaar zijn voor de volgende jaren.”

Tines familie koesterde altijd al een passie voor meubilair en interieur. Haar grootvader en grootoom startten destijds met meubelproductie, een zaak die niet zo lang geleden werd stopgezet. “Mama begon in 1976 met de interieurzaak Casteelken en liet daarvoor een oude conservenfabriek in hartje Rumbeke opknappen. Zelf volgde ik studies handelswetenschappen, waarna ik achtereenvolgens in Engeland, Frankrijk en Nederland in de logistieke sector heb gewerkt.

Na een korte, leerrijke ervaring bij IVC kwam ik toch in de familiegroep terecht. Het is van goudwaarde dat ik eerst achter de schermen van alles kon leren, terwijl ik nu heel graag in de winkel sta.”

Trots?

“Ik ben vooral dankbaar dat mijn moeder me de kans gaf haar werk verder te zetten. Het gaat toch om een zaak die al meer dan 40 jaar bekend is als een huis van vertrouwen, waar generatie op generatie klant wordt. Alles begint met goed te luisteren naar wat de klant wil en op basis daarvan een eerlijk advies te geven. Daarnaast ben ik fier dat we een tijdje geleden met succes Casteelken shop, waar we eerder jongere generaties bedienen met accessoires en jongere collecties, binnen onze hoofdvestiging hebben geïntegreerd. Dat heeft voor heel wat mensen de drempel verlaagd: ze lopen makkelijker binnen, waardoor we een bredere doelgroep bereiken. Die integratie geeft een leuke wisselwerking en een nieuwe dynamiek aan de winkel.”

Je snuift beter eerst eens andere lucht op, voor je als volgende generatie in een familiebedrijf stapt.

Visie?

“Ik geloof heel sterk in de kracht van een team. Het komt erop neer die sterkte volledig tot zijn recht te laten komen door een kader te scheppen waarin iedereen optimaal kan functioneren. Daarbij is er ruimte voor overleg, al moet ik uiteindelijk wel bepaalde knopen doorhakken. Door elke beslissing goed te funderen en er duidelijk over te communiceren, creëer je begrip. Ik vind het ook belangrijk als zaakvoerder een luisterend oor te zijn, zodat je altijd een goed zicht hebt op wat goed loopt, en wat niet.”

Maken vrouwen het verschil?

“In onze vestiging in Oostkamp beschikken we over een volledig en goed functionerend vrouwelijk team. Toch meen ik dat niet zozeer het geslacht, maar wel het karakter van mensen bepalend is. De wisselwerking binnen gemengde teams – zowel qua gender als karakterieel – is erg boeiend. De meubelwereld was van oudsher een mannenbastion, gelukkig is dat door de jaren heen veranderd en hebben nu ook heel wat vrouwen een bepaalde invloed. Dat geeft een nieuwe schwung aan de sector.”

Tips voor starters?

“Wie als volgende generatie in een familiebedrijf wil stappen, raad ik aan om eerst eens andere lucht op te snuiven. Dat verruimt je blik. Als je al van kindsbeen af een bepaalde visie hebt gehoord, is het soms moeilijk daarvan af te wijken. Ik ben blij dat het bij mij zo is gelopen. Daarnaast zou ik elke starter aanraden om hulp te vragen waar nodig. Een West-Vlaming doet dat misschien niet zo snel, maar het is vaak verbazend welke inzichten je krijgt als je eens de visie van iemand anders durft te vragen.”

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels