Hoe je een interbellumwoning een moderne invulling geeft, met behoud van de authentieke uitstraling en een sterke eigen stempel? Door je ideeën voldoende te laten rijpen, out of the box te denken én door een ervaren totaalaannemer onder de arm te nemen. Bouwheer Karel Van Biervliet en zaakvoerder van O Concept, Maxim Vermeersch, vonden elkaar en realiseerden het exclusieve woonproject in Marke, bij Kortrijk.
Toen Karel en zijn gezin enkele jaren geleden de woning uit de jaren 50 aankochten, wisten ze al dat ze zouden verbouwen. Om goed te ontdekken wat anders moest en wat ze zoal wilden voor hun interieur, woonden ze eerst een tweetal jaar in het huis met de bestaande indeling en afwerking. “We hadden een aantal speciale ideeën, zoals grote schuifwanden die je met één vinger kan open- of dichtduwen, of een hanghaard aan het houten plafond”, vertelt Van Biervliet. “Ik zocht eerst zelf aannemers voor de afzonderlijke aspecten van onze verbouwing, maar het werd al snel te complex.” De zoektocht naar een totaalaannemer begon. Na enkele partijen waarmee Karel geen klik had, kwam O Concept over de vloer. Maxim schepte meteen vertrouwen en de werkzaamheden schoten uit de startblokken.
Complex in zijn eenvoud
De uitdagingen van dit project schuilden niet zozeer in grote complexe constructies. Net de kleine details maken dit project uniek. Dat vroeg om doorgedreven maatwerk, soms met een verrassend eenvoudige insteek. Karel: “We vonden geen mooie handgrepen of trekkers voor de kast. Nadat we het volledige bestaande aanbod afschuimden, besloten we dan maar zelf iets te maken.
De trekkers zijn eigenlijk simpelweg gemaakt van een koperen buis, die we in stukken zaagden. Een vreemd idee misschien, maar het werkt perfect. O Concept stond, doorheen het volledig traject, steeds open voor onze ideeën en suggesties. Omgekeerd gaven ze ook advies en dachten actief na over hoe we dingen anders of beter konden aanpakken dan initieel voorzien.”
Natuurlijk had dit bijzondere project al van bij de aanvang enkele pittige uitdagingen. Zo is het maatwerk van de bar volledig ter plaatse gemonteerd en gelamineerd. De grote steen rond de piano werd dan weer in één stuk, goed voor zo’n 700 kilogram, binnengedragen. “Ook de vloeropbouw was een technisch huzarenstukje”, vult Maxim aan. “Boven op de kelder moesten we een vloer maken, met vloerverwarming, die toch vrij dun bleef. Door onze inzichten samen te leggen en vooral goed na te denken over de beste aanpak, slaagden we hier perfect in.”
De karaktervolle polyurethaanvloer met gewolkte afwerking die de open leefruimte siert, had nogal wat voeten in de aarde. De vloerder die Karel zelf had gecontacteerd, viel uit door ziekte. O Concept schoot meteen in actie en zocht een andere stielman. “Het type vloer dat hij voorstelde, had een heel andere look, maar het plaatje klopt helemaal”, vindt Karel. “Eigenlijk is het bijna een geluk dat onze initiële partner voor de vloer uitviel. Deze combinatie hadden we zelf niet kunnen bedenken, het is nog mooier dan wat we aanvankelijk planden.”
Gewaagd en rustgevend
Dit woonproject is allesbehalve alledaags. Het gezin zocht veel eigenheid en karakter, maar wilde tegelijk een plek vol rust. Jan Lefevere van KAAI7 Architectuur vertaalde die wensen naar een ontwerp dat helemaal op maat van de bewoners is geboetseerd. “Onze woning kreeg een moderne toets en tegelijk bleef de charme uit de jaren 50 behouden. Jan Lefevere slaagde erin beide sferen mooi in harmonie te houden. Bovendien is dit een huis waarin geleefd mag worden. Onze kinderen moeten niet op de tippen van hun tenen lopen. Het is niet enkel een mooi plaatje, maar wel een echte thuis. Met het grote glazen schuifraam, over de hele breedte van de leefruimte, hebben we altijd een beetje een vakantiegevoel. Dat Maxim en ik, na afloop van de werken, nog graag samen een pint pakken, zegt veel. Ik hoor andere verhalen over verbouwen met een totaalaannemer. Wij hebben er niets op aan te merken.”
O Concept
www.oconcept.be