Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing ploegenarbeid: alternatieve regels
Barbara Van Goeye SD Worx

Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing ploegenarbeid: alternatieve regels

Praktijck - SD Worx

Maak je gebruik van de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing (BV) voor ploegenarbeid? Onlangs oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de fiscus de regels strikt mag interpreteren, waardoor potentieel veel ploegensystemen uit de boot zouden vallen. Een alternatieve overgangsregeling houdt ze deels aan boord tot eind 2026.

Hoe werkt de vrijstelling?

Werk je met ploegenarbeid in je onderneming? Dan hoef je een deel van de ingehouden bedrijfsvoorheffing niet door te storten aan de fiscus. Die vrijstelling kan voor werknemers die een derde van hun arbeidstijd ploegenarbeid verrichten.

Voor de vrijstelling gelden wel enkele voorwaarden. Eén daarvan is dat de ploegen ‘hetzelfde werk doen qua inhoud en omvang’. Die termen roepen onduidelijkheden op: ze zijn nooit exact gedefinieerd. Begin 2024 oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de fiscus deze voorwaarde streng mag interpreteren en de vrijstelling uitsluitend mag aanvaarden voor ­ondernemingen die letterlijk aan deze voorwaarde voldoen.

Tot eind 2026: strenger of vrijstelling ploegenarbeid-bis

Hoe streng zal de fiscus dan vanaf nu gaan controleren? Dat weten we niet. Veel bedrijven zien daardoor hun rechtszekerheid in gevaar komen.

Als antwoord daarop kwam er een wetsvoorstel van minister Van Peteghem waarin er tot 31 december 2026 twee mogelijkheden zijn: de bestaande (strikt toegepaste) regels of de nieuwe, alternatieve vrijstelling ploegenarbeid-bis, waarbij je een deel van de gedeeltelijke vrijstelling mag aanvragen als de omvang van het werk niet identiek is. De berekening gebeurt pro rata: hoe ongelijker, hoe minder je mag aanvragen. De voorwaarde van identieke inhoud blijft wel behouden. Opgelet: op het moment van schrijven is de wetgeving nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Met terugwerkende kracht tot 2021

Dankzij dit wetsvoorstel is de vrijstelling geen alles-of-nietsverhaal meer, maar telt het verschil in omvang mee. Deze alternatieve methode is met terugwerkende kracht van toepassing vanaf 1 januari 2021. Daardoor kun je eventuele niet-toegepaste of verworpen vrijstellingen alsnog recupereren.

Geval per geval

De wetgeving roept bijkomende vragen op. Wat bij ziektes of mechanische defecten? Wat bij zeer kleine verschillen, waar de wetgever oproept om tolerant te zijn? Wanneer switch je van het klassieke regime naar de alternatieve methode? Die vragen moeten we geval per geval beoordelen.

SD Worx
www.sdworx.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels