In onze productiebedrijvenmarkt zit nog weinig massaproductie. Het merendeel van de Belgische maakbedrijven is actief in de sector van high mix, low volume. Maatwerk als standaard, dus. Neem nu ramen en deuren. Elk formaat is uniek. Bovendien heb je ook nog tal van kleuren, materiaalsoorten en afwerkingsmogelijkheden. Maatwerk is mooi, maar heeft één groot nadeel: je klant moet wachten. Lang wachten. En dat is niet simpel in een Bol.com-tijdperk waarin iedereen alles onmiddellijk wilt.
De oorzaak van die lange wachttijden voor maatwerk is niet altijd te wijten aan de productiecapaciteit. De meeste ERP-systemen stammen nog uit de jaren tachtig. Toen was er wél nog massaproductie in België. Het doel van de software was zowel medewerkers als machines zoveel mogelijk laten produceren in zo kort mogelijke tijd. De kunst zit ‘m echter niet in het optimaliseren van de werktijd, maar in het efficiënter maken van de wachttijd. Maar … een traditioneel ERP-systeem houdt niet bij wanneer een machine ‘wacht’.
Quick Responsive Manufacturing
De oplossing? Die zogenoemde wachttijden zichtbaar maken om ze vervolgens drastisch in te korten. In een tijd waar burn-outs té vaak voorkomen, heeft het immers geen zin om je medewerkers nog meer te belasten. Het is de kunst om je werknemers nauwer te betrekken en meer rust op de werkvloer te creëren. Dat kan via de Quick Responsive Manufacturing-techniek. Hiermee garandeer je dezelfde kwaliteit, maar schakel je véél sneller. Via onze software verkort je de doorlooptijd. De resultaten? Je kunt meer produceren binnen dezelfde tijd, je kosten dalen, je kunt sneller factureren en je ontvangt je geld vlugger.
Kortere doorlooptijden
Moderne software werkt 'bottlenecks' weg en laat bedrijven efficiënter werken. Uiteraard vergt het verandering. En daar moet je als bedrijfsleider in eerste instantie open voor staan. De investering? Die is bij het overgrote merendeel van onze projecten binnen het jaar terugverdiend. Logisch: dankzij QRM krijg je concurrentievoordeel. Want je werkt 20 tot 30 % sneller met dezelfde mensen en middelen. Verschillende projecten tonen zelfs doorlooptijdverkortingen van 50 % aan. Als je een deel van die winst uitkeert aan je medewerkers via bonussen, krijg je een échte win-winsituatie: tevreden klanten én gemotiveerde medewerkers.