Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat en het welzijn van medewerkers en klanten. Daar zijn ondernemers zich steeds meer van bewust. Een onderbelicht pluspunt van een ventilatieoplossing is dat ze op een energiezuinige manier de (comfort)temperatuur in een kantoor of commercieel gebouw op peil houdt. Het is dus een investering met belangrijk terugverdieneffect.
Een ventilatiesysteem voert vervuilde lucht af uit de ruimte en brengt ook verse lucht binnen. Zo geef je de aanwezige ziektekiemen en vervuilende ‘vluchtige organische stoffen’ veel minder kans.
Naast de directe impact op de gezondheid, is ventilatie in bedrijven ook belangrijk voor het algemeen welzijn van medewerkers, klanten en bezoekers. Het bevordert de concentratie en productiviteit.
Daarnaast heeft een ventilatieoplossing ook een invloed op de temperatuur, wat naast de luchtkwaliteit toch ook een essentieel aspect van het binnencomfort is.
Wil je besparen op je energiefactuur en tegelijk een gezond en comfortabel binnenklimaat garanderen, ga dan aan de slag met deze zes tips.
Recupereer de aanwezige warmte
Hiervoor is een ventilatieoplossing met efficiënte warmteterugwinning heel belangrijk. Een warmtewisselaar of warmtewiel zijn technische oplossingen die het grootste deel van de warmte uit de afgevoerde lucht recupereren, zodat de ruimtetemperatuur maximaal wordt behouden.
Verwarm de toevoerlucht extra
Bij een koude buitentemperatuur kan de recuperatie van de aanwezige warmte onvoldoende zijn. Het is mogelijk om de ingeblazen lucht extra te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren, door bijvoorbeeld een elektrische batterij, waterbatterij of directe expansie met koelmiddelen te koppelen met het ventilatiesysteem.
Plaats ventilatieroosters op juiste plaats
De strategische plaatsing van ventilatieroosters zorgt ervoor dat de warme ingeblazen lucht effectief mengt. Daarnaast zijn de richting van de luchtstroom en de uitblaassnelheid eveneens belangrijke factoren voor de gelijkmatige verdeling van de warmte over de ruimte.
Alleen ventileren waar en wanneer het nodig is
Het klinkt logisch maar toch: laat de toevoerlucht alleen inblazen waar en wanneer het nodig is. De oplossing is hier vraaggestuurd ventileren. De sturing kan gebeuren met sensoren die de temperatuur of CO2 meten. Je kan op basis van de meetgegevens ook in zones ventileren of de volumes aanpassen. Zo vermijd je dat je een ongebruikte vergaderruimte continu ventileert.
Warme lucht niet laten stijgen
Warme lucht stijgt, zo simpel is het. Met destratificatieventilatoren kan je luchtlagen met verschillende temperaturen mengen, zodat de warmte gelijkmatig in de ruimte wordt verdeeld. Vooral in hogere ruimtes zijn destratificatieventilatoren heel efficiënt.
Ban koude buitenlucht
Buitendeuren die vaak open en dicht gaan, creëren binnen grote temperatuurschommelingen en tocht. Het vraagt bijzonder veel energie om de temperatuur in deze ruimtes op peil te houden. De oplossing is de plaatsing van een luchtgordijn. De gelijkmatige (warme) luchtstroom over de deuropening vormt een barrière tegen de buitentemperatuur, tocht, geurtjes… en voorkomt dat warmte naar buiten gaat.
Ventilair Group
www.ventilairgroup.be