Waarom ventilatie van de werkplek een win-win is
Yoerich Dewaegenaere Ventilair Group

Waarom ventilatie van de werkplek een win-win is

Praktijck - Ventilair Group

De werkplek ventileren, doe je niet alleen omwille van de wettelijke verplichting voor werklokalen. Ook het welzijn van medewerkers speelt een belangrijke rol, want een deskundig geventileerde werkplek heeft een positieve impact op hun gezondheid én productiviteit. Advies en kennis over de mogelijke ventilatieoplossingen zijn onontbeerlijk.

Even het wetgevend kader schetsen: de Codex over het welzijn op het werk is een verzameling van regelgeving met betrekking tot de welzijnsaspecten op de werkvloer. Deze werd aangevuld met de bepalingen voor werklokalen - dit zijn lokalen waarin zich een werkpost bevindt - en met artikelen die betrekking hebben op de ventilatie van arbeidsplaatsen.

In de Codex komen diverse aspecten van de inrichting en organisatie van de werkplek aan bod zoals verlichting, temperatuur, geluidsniveaus, enzovoort. Het hoofdstuk ‘luchtverversing’ verplicht de werkgever om een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen. Het algemene principe bestaat erin dat werknemers over een goede binnenluchtkwaliteit moeten beschikken, mede dankzij een krachtige aanpak van verontreinigingsbronnen.

Daar zijn goede redenen voor: een ondermaats binnenklimaat heeft een negatieve impact op het welzijn, de concentratie en productiviteit van medewerkers. Het zijn allemaal factoren die leiden tot meer absenteïsme.

Hoezo, vervuilde binnenlucht?

De basis voor een gezond binnenklimaat is een risicoanalyse van de binnenluchtkwaliteit, rekening houdend met het debiet van de aangevoerde lucht en de ‘mogelijke bronnen van verontreiniging’. Die zijn er sowieso; denk maar aan de aanwezige materialen zoals bouwmaterialen, meubelen, tapijt, reinigingsproducten en toestellen. Andere bronnen zijn de aanwezige personen en de kwaliteit van de aangevoerde buitenlucht. We ademen namelijk met zijn allen CO2 uit.

Wat zegt de wet?

Welke zijn nu de wettelijke basisvoorschriften? Als werkgever moet je garanderen dat de CO2-concentratie gewoonlijk – dat is in 95% van de tijd, berekend over maximaal 8 uur – lager ligt dan 900ppm (partikels per miljoen). Dit betekent dat een minimum ventilatiedebiet van 40m3 per uur per aanwezige persoon essentieel is. Ter vergelijking: in de buitenlucht bedraagt de CO2-concentratie gemiddeld 400ppm. De CO2-waarde mag hoger liggen als je als werkgever inspanningen levert om de niet-menselijke bronnen van vervuiling te beperken via een risicoanalyse. Dan is het voldoende dat de CO2-concentratie in de werklokalen gewoonlijk lager blijft dan 1200 ppm, of er een minimum ventilatiedebiet is van 25m3 per uur per aanwezige persoon. Deze norm geldt zowel voor nieuwe als bestaande gebouwen.

Voordelen van gecontroleerde ventilatie

Let wel: het staat je vrij hoe je dit gezonde binnenklimaat realiseert: het kan op natuurlijke manier of mechanisch. Je kan dus kiezen om ramen en deuren open te zetten. De vraag is of je dat ook permanent wil, dus ook als het koud is, als het regent of als het bedrijf langs de snelweg ligt.

Veel energie-efficiënter is gecontroleerde mechanische ventilatie met warmterugwinning. Daarbij wordt tot 85% van de warmte uit de afgevoerde vervuilde binnenlucht gerecupereerd en afgegeven aan de verse buitenlucht. Mechanisch ventileren gebeurt bovendien continu. De intensiteit is afhankelijk van de gemeten hoeveelheden CO2 en vocht. 

Ventilair Group
www.ventilairgroup.be

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels