Wat is de impact van digitalisering op financiële rapportage voor kmo’s?
Farah Bossuyt Stemafisk

Wat is de impact van digitalisering op financiële rapportage voor kmo’s?

Vraag & Antwoord - Stemafisk

Digitalisering is overal. Wie nu niet op de boot stapt, mist de golf en blijft ter plaatse trappelen. Onder het motto ‘don’t worry, be ready’ zien we voor kmo’s tal van opportuniteiten die gepaard gaan met een digitale boekhouding. Farah Bossuyt, vennoot bij Stemafisk, legt uit waarom een digitale financiële rapportage voor iedereen interessant is en wat de voorwaarden tot succes zijn.

Wat zijn de voordelen van een digitale boekhouding?

Zowel voor ondernemers als accountants biedt een digitale boekhouding voordelen, zoals tijdswinst en efficiëntie. Om een voorbeeld te geven: vijftig procent van de ondernemers werkt voor zijn facturatie nog in Word of Excel. Nochtans verloopt de verwerking van je boekhouding een pak sneller en overzichtelijker door geautomatiseerde processen. Daarnaast vermindert het aantal menselijke fouten. De vlottere verwerking leidt bovendien tot stiptere betalingen. Als klant ben je ook meer betrokken bij het proces. Dat levert belangrijke inzichten in je boekhouding, met een continu realtime overzicht over je cijfers, op.

Vanaf 1 januari 2026 gaat de verplichte digitale facturatie tussen ondernemingen in. Ter voorbereiding kan je als ondernemer vanaf AJ 2025 genieten van een verhoogde kostenaftrek van 120 procent en een verhoogde investeringsaftrek van 20 procent op het vlak van rechtstreekse kosten om aan deze verplichting te voldoen. Dat zijn bijvoorbeeld periodieke abonnementskosten, software en apparatuur, maar ook de advieskost van je accountant valt hieronder. Deze fiscale gunstmaatregel geldt voor zelfstandigen en kmo’s.

Wat als ik niet goed in IT ben?

De meeste platformen staan al lang niet meer in hun kinderschoenen. Daardoor zijn ze ondertussen goed afgestemd op de noden van gebruikers. De platformen zijn dan ook heel veilig, toegankelijk en gebruiksvriendelijk, zelfs voor wie minder ervaring met digitale tools heeft. Heb je vragen of nood aan een opleiding over digitale boekhouding? Je accountant blijft je vertrouwd aanspreekpunt en de juiste adviseur die je graag verder op weg helpt.

Hoe ga ik meteen met mijn cijfers aan de slag?

Als ondernemer heb je ­voortaan je boekhouding op zak. In tegenstelling tot vroeger, waar je pas na afloop van alle boekhoudkundige en fiscale bewerkingen een overzicht kreeg, raadpleeg je nu op elk gewenst moment je cijfers op het klantenportaal. Aankopen, kosten, tussentijdse resultaten, vergelijkingen met afgelopen jaren, een cashflowberekening: je ziet het meteen. Let wel, een correcte interpretatie van deze cijfers is essentieel om juiste beslissingen te nemen. 

Welke zijn de voorwaarden voor een digitale boekhouding?

Inzicht begint bij begrip. Daarom zijn er weliswaar enkele randvoorwaarden voor een correcte digitale rapportering. Om te beginnen is het consequent en juist inladen van jouw gegevens cruciaal. Een goede opleiding voor je medewerkers is dus essentieel. Bovendien zijn digitale systemen niet altijd op de hoogte van veranderende wetten of interessante evoluties binnen het bankwezen. Laat je daarom bijstaan door een ervaren accountant die het complete plaatje voor je opmaakt, zodat je de juiste conclusies trekt en logische, toekomstgerichte beslissingen neemt.

De digitalisering van je boekhouding, geeft jouw onderneming een boost voor de toekomst. Ben je er klaar voor?

Deze expertise werd aangeboden door  Stemafisk

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels