Welke impact heeft het stikstofdecreet op mijn omgevingsvergunningsaanvraag?
Anne-Laure Decock
& Dominik Decock
Adviesbureau Decock

Welke impact heeft het stikstofdecreet op mijn omgevingsvergunningsaanvraag?

Vraag & Antwoord -
Adviesbureau Decock

Op 23 februari 2024 trad het nieuwe stikstofdecreet in werking. Het decreet heeft als doel de schadelijke gevolgen van stikstofdepositie op onze natuur te reduceren. Bij een omgevingsvergunningsaanvraag voor een project waarbij ammoniak of NOx wordt uitgestoten, moet de impact van stikstofemissie steeds worden nagaan.

Heeft het Stikstofdecreet ook op mijn activiteiten een impact?

Voor alle projecten waarbij stikstof wordt uitgestoten, moet de impactscore worden berekend. Dat is noodzakelijk voor zowel een hervergunning van bestaande activiteiten, een wijziging of een uitbreiding. Naast de stationaire bronnen (bv. stookinstallaties, industriële fornuizen, etc.) moet ook de stikstofemissie ten gevolge van mobiliteit in rekening worden gebracht. Dat geldt zowel voor de stikstofemissie van de aanlegfase, als de exploitatiefase. 

Hoe wordt stikstofemissie begroot?

De impactscore vertelt je welke impact jouw activiteit heeft ten opzichte van de (Europese) beschermde Habitatrichtlijngebieden. Met behulp van de Impactscoretool kan de stikstofdepositie ter hoogte van die Habitatrichtlijngebieden worden berekend. Die wordt vervolgens afgetoetst aan de zogenaamde ‘kritische depositiewaarden’ (KDW’s) van het gebied. 

Heb je een impactscore lager dan 1% van de voorkomende KDW’s in de omgeving, dan heb je geen passende beoordeling nodig bij je vergunningsaanvraag. Is je impactscore hoger dan 1%, dan moet je een passende beoordeling toevoegen.

Wat is een ‘passende beoordeling’?

De passende beoordeling beschrijft de effecten van de stikstofdepositie via de lucht ten aanzien van Habitatrichtlijngebied. Om een vergunning te kunnen krijgen, moet er worden aangetoond dat er geen betekenisvolle aantasting is van de natuurlijke kenmerken van het Habitatrichtlijngebied. Dat kan als de depositie daalt. Om dit te kunnen verwezenlijken, is het mogelijk dat er emissiereducerende maatregelen worden opgenomen om de impact van jouw project te verminderen. 

Verder bevat het stikstofdecreet ook de mogelijkheid tot ‘extern salderen’. Hierdoor kan de vergunde, maar niet-ingevulde, stikstofemissie van een ander bedrijf worden overgedragen. Op die manier ‘koop’ je dus het recht om meer uit te stoten. Deze maatregel zal ten vroegste mogelijk zijn vanaf 1 januari 2025, onder voorbehoud van de resultaten van de effectenstudie die nog lopende is.

Conclusie

Bij een omgevingsvergunningsaanvraag voor een project waarbij stikstof wordt uitgestoten, is het belangrijk om steeds de impact van stikstofemissie na te gaan. Afhankelijk van de impactscore wordt de aanvraag verder uitgewerkt. Ons kantoor kan u hierin bijstaan.

Opgelet, het stikstofdecreet spreekt zich enkel uit over de impact van stikstof op Habitatrichtlijngebieden. Daarnaast heeft Vlaanderen nog verschillende bijkomende gebieden aangeduid als beschermde natuur, de zogenaamde ‘VEN-gebieden’. De impact op VEN-gebieden wordt bij het berekenen van de impactscore dus niet meegenomen maar moet mogelijks wel mee onderzocht worden in een ‘verscherpte natuurtoets’.

Deze expertise werd aangeboden door  Adviesbureau Decock

Top5 meest gelezen
    Top5 gedeelde artikels