Opwaardering van verouderde sites kan een heel nieuw elan geven aan een stad. Dat bewijst het project-Baelskaai. Op een site met vergeten dokken verrijst stilaan een compleet nieuwe stadsbuurt, met circa tweeduizend nieuwe wooneenheden. Burco Coast van Jean De Cloedt realiseert er daarvan ongeveer achthonderd. Projectleider Sofie van Loo geeft tekst en uitleg.
Wie over circa vijf jaar nog eens een bezoekje brengt aan de site van de voormalige dokken waar vissersboten vroeger aanlegden, zal de zone amper nog herkennen. Diverse projectontwikkelaars zijn bezig met de aanleg van een nieuwe stadsbuurt, waar zowel vaste bewoners als tweedeverblijvers welkom zijn.
“De herwaardering van ietwat verwaarloosde sites kan binnen een stad voor een frisse dynamiek zorgen. Dit project heeft alle troeven in huis om die beloftes waar te maken”, zegt projectleider Sofie van Loo van Burco Coast, dat in handen is van Jean De Cloedt. De eigenaar heeft een speciale band met de site. Langs de Hendrik Baelskaai was vroeger het bedrijf Pêcheries à Vapeur gevestigd, dat eigendom was van zijn overgrootvader.
STERCK. Waarom kiezen mensen ervoor om uitgerekend hier een vaste woning of tweede verblijf te hebben?
van Loo: “Alle appartementen worden gebouwd rondom een nieuw park van 1,2 hectare, dat momenteel wordt aangelegd. Het park blijft eigendom van Burco Coast, waardoor omwonenden er dus wel van kunnen genieten, maar er niet voor bijdragen in het onderhoud. Wie daar woont, heeft trouwens ook zicht op de zee, het strand en de kaaien. Dat is aantrekkelijk voor heel wat gepensioneerde mensen die vroeger in het binnenland verbleven, of voor mensen die al in de buurt van Oostende wonen, maar geen zin meer hebben in het onderhouden van een eigen tuin. Daarnaast biedt deze site veel opportuniteiten voor mensen die hier een tweede verblijf willen. Met de opmars van thuiswerk kan zo’n appartement ook in de week een gevoelige meerwaarde betekenen.”
STERCK. Is zo’n project niet voorbehouden voor de ‘happy few’?
van Loo: “Helemaal niet. Door de grote diversiteit van flats, kunnen we ook budgetmatig voor elk wat wils aanbieden. We merken dat ook aan de verkoop. Die draait nu echt wel op volle toeren, ook omdat mensen een steeds beter idee krijgen van hoe het er effectief zal uitzien. Van de vijf appartementsblokken waar wij als bouwheer momenteel mee bezig zijn, zijn er inmiddels al twee volledig gerealiseerd en helemaal verkocht, Baelskaai 20 en 21. Nog dit jaar zullen we Baelskaai 14 en 25 opleveren. In april begonnen we aan de bouw van de nu al befaamde Central Park Tower, die zal uitgroeien tot een nieuw herkenningspunt in de stad.”
STERCK. Wat is het concept van Central Park Tower?
van Loo: “Hiermee injecteren we als het ware een vleugje New York in Oostende. Het wordt een woontoren van 22 verdiepingen, met 103 wooneenheden met een gemeenschappelijk zwembad en fitnessruimte. De oplevering ervan is voorzien rond eind 2022. Dat wordt zo’n beetje de blikvanger van het hele project.”
STERCK. Krijgt de Baelskaai nu een puur residentiële invulling?
van Loo: “Neen, het is de bedoeling dat er een hele mix van bedrijvigheid komt. Onlangs hebben wij bijvoorbeeld de aanliggende oude Frima-fabriek opgekocht. We willen die revitaliseren tot een buurt waar bepaalde ambachten een onderkomen zullen hebben. Onder elk van de appartementsgebouwen zijn ook handelspanden voorzien, waar bijvoorbeeld kledingwinkels, een supermarkt of horecazaken kunnen komen. Het wordt een stadsdeel dat ook charme en nostalgie zal ademen, onder meer dankzij de specifieke verlichting met armaturen van lichtarchitect Guillaume Jéol. Op architecturaal vlak willen we in elk van de woontorens het robuuste karakter van de vroegere site laten herleven door er elementen van traditionele bouw, zoals bakstenen, in te verweven. Het is een prestigeproject waarvoor we een goede wisselwerking met de stadsdiensten hebben.”