In 2024 toont Dumobil zijn expertise aan Oost-Vlaanderen met een nieuwe kijkwoning in Erpe-Mere. De energiezuinige woning ligt op een hoekperceel waardoor het doorgaand verkeer en andere passanten een goed beeld krijgen van het concept. De woning is een ontwerp van architect Tom Lierman en biedt een interessante kijk op een doordachte flow met oog voor comfort en gebruiksgemak.
Architect Tom Lierman is afkomstig uit het aanpalende Aalst en kent de locatie van de kijkwoning dan ook goed. Dat de architect om de spreekwoordelijke hoek woont, is om praktische redenen mooi meegenomen maar Dumobil kan daarnaast ook vertrouwen op eerdere succesvolle onderlinge samenwerkingen waardoor de keuze snel gemaakt was.
Wederzijds vertrouwen
De eerste succesvolle samenwerking tussen Tom en Dumobil dateert van 2015 waardoor beide partijen elkaar door en door kennen. Voor Dumobil werken is altijd ‘een feestje’, steekt Tom van wal: “De manier van samenwerken is altijd prettig en dat zit in de kleine maar belangrijke dingen. Dumobil is altijd correct, uitermate stipt en de werken worden perfect uitgevoerd. Dat zorgt er dan ook voor dat ik als architect blind kan vertrouwen op hen. Kortom, als mijn plannen klaar zijn, weet ik met zekerheid dat de realisatie geen knoeiboel wordt maar een feestje (lacht).”
Lieven Braekevelt, projectleider bij Dumobil, schetst kort hoe een samenwerking met architecten tot stand komt: “We hebben geen eigen architecten in huis. De klanten kloppen zowel aan via de architect als via Dumobil. Het is een wisselwerking die perfect werkt voor beide partijen, zeg maar een win-win. Architecten die graag met ons werken, stellen, afhankelijk van het project, Dumobil voor bij hun klanten. Het is belangrijk dat er een klik is.”
Tom bevestigt: “Klopt, die klik is belangrijk. Kijk, bij mij gaat het niet louter om de esthetiek, ik moet ook met zekerheid weten dat een project perfect wordt opgeleverd. Als een klant bij mij komt, is mijn eerste bekommernis altijd wie het gaat bouwen want ik ben tenslotte geen aannemer. Ik weet dat ik in dat geval blind kan vertrouwen op Dumobil. Ik hoef mij dus enkel te concentreren op het ontwerp want dat is altijd iets zeer persoonlijk. Ik ontwerp immers het decor waarin mensen hun leven gaan doorbrengen, toch?”
Het concept
Dit ontwerp pikt in op de cocooning-trend die al jaren in opmars is. Mensen willen een warme thuis, waar ze tot rust komen en volop genieten van comfort. Daardoor liggen niet alleen de bouwtechnische en energetische eisen hoog, maar moet een woning ook functioneel zijn en esthetisch een meerwaarde bieden. Daarbij moet het totaalplaatje perfect kloppen.
Tom: “De oriëntatie van het terrein en de woonbeleving binnen in de woning bepaalden het plan. In dit geval een lang horizontaal volume op het gelijkvloers, waar grote raampartijen het daglicht maximaal naar binnen trekken. In het kleinere volume erboven huizen de slaap- en badkamers. Strakke vormen met visueel sterke lijnen kenmerken deze bouw.”
Voor de gevelbekleding kozen Dumobil en de architect bewust voor een mix van materialen om het E-peil van de woning zo laag mogelijk te houden. “Een goede klimaatcontrole is belangrijk”, verduidelijkt Tom. “De woning is voorzien van zonnepanelen en een geothermische warmtepomp die in de zomer tot 4 graden koeling zorgt”, preciseert Lieven. De luifel aan zuidkant zorgt er mee voor dat de opwarming van de woning kan beperkt worden”, vervolledigt Tom.
Doordachte flow
Een woning moet leefbaar zijn en vraagt naast ruimtelijke kwaliteit, esthetiek en duurzaam design om een functioneel concept. Tom: “Een woonconcept krijgt vorm vanuit de dagelijkse routine van de bewoners en bepaalt zo het volume en de uiteindelijke architectuur. Kortom, hoe je als bewoner door het huis beweegt, definieert de indeling en opeenvolging van de verschillende ruimtes, zoals de keuken, eetkamer en zitruimte. Zo ligt de woonkamer op het einde van het bouwvolume want voor mij is dat een rustpunt. En door de grote raampartijen aan beide kanten krijgt de bewoner een volledig zicht op de tuin.”
Zorgeloos bouwen
Lieven: “Veel van onze klanten hebben niet de tijd om zich in het complexe bouwproces te storten en de opvolging zelf te doen. Wij zijn er uiteindelijk om hen te ontzorgen. De stress die bouwheren hebben als ze alles particulier zouden laten uitvoeren, die nemen wij weg.” Tom: “Trouwens, de projecten die wij samen realiseren zijn nu eenmaal heel erg technisch en de complexiteit is enorm. Daarom wil ik enkel met specialisten werken die het volledige overzicht houden en beheersen. Dat is ook voor de klant transparanter en bevordert de vlotte manier van werken. In de samenwerking met Dumobil kan ik ook rekenen op onmiddellijke feedback waardoor er geen kostbare tijd verloren gaat. Ook dat pleit finaal in het voordeel van de bouwheer.”
Binnenkijken vanaf 2024
De nieuwe energiezuinige kijkwoning in Erpe-Mere illustreert perfect de samenwerking tussen architect en totaalaannemer alsook de complexiteit van het bouwen van een duurzame woning die bovendien ‘future-proof’ is. De nieuwe kijkwoning is vanaf januari 2024 klaar voor het grote publiek. Maak tijdig je afspraak voor een bezoek.