Strategisch een bedrijf runnen, vertrekt vanuit een langetermijnvisie. Idealiter weerspiegelt die visie zich op alle niveaus van een onderneming: op financieel vlak, in de HR, op de werkvloer, maar zeker ook in de ondersteunende diensten.
Verstandig facilitair management is voor elk bedrijf essentieel. Vrij kleinschalige ondernemingen hebben daar aanvankelijk geen aparte verantwoordelijke of afdeling voor. Toch is het nuttig om dergelijke verantwoordelijkheden vrij snel aan één persoon toe te vertrouwen. Hoe sterker een firma groeit, hoe belangrijker het wordt om daar echt werk van te maken. Vaak is die persoon of afdeling verantwoordelijk voor ‘zachte’ faciliteiten, zoals bureau-inrichting, catering, de poetsdienst… Ook bij ‘harde’ investeringen (zoals laadpalen, zonnepanelen, HVAC, een kwalitatief dak…) is het nuttig de facility manager zo vroeg mogelijk te betrekken.
Een facility manager trekt de langetermijnvisie van het bedrijf door in cruciale investeringen, onder meer door zich daarbij te focussen op de totale eigendomskosten en niet louter op de aankoopprijs. In overleg met de duurzaamheidsmanager (voor ‘groene’ investeringen), leidt dat tot heel gerichte keuzes, op basis van een grondige afweging van de voor- en nadelen van alle beschikbare opties/offertes.
Zonder facilitair management liggen dergelijke verantwoordelijkheden meestal uitsluitend bij de aankoopdienst, die doorgaans puur in functie van de prijs kiest. Kwalitatieve en objectieve ondersteuning van de facility manager kan leiden tot nog beter onderbouwde keuzes, waar het bedrijf op langere termijn extra voordelen van plukt.
Welke meerwaarde heeft dit voor een bedrijfsdak?
Een kwalitatief (plat) dak is essentieel voor iedere onderneming, want een hoogwaardige dakafdichting en -bedekking heeft veel voordelen. Warmteafstotende dakbedekking, zoals TPO (witte kunststoffolie), beperkt niet alleen de warmte op het dak, maar functioneert evenzeer als een eerste koelinglaag voor het gebouw zelf. Daardoor kan je de koelingskosten in de productie, het magazijn en/of de kantoren aanzienlijk reduceren, alsook het rendement van eventueel aanwezige zonnepanelen verhogen.
In samenspraak met de aannemer voor de dakrenovatie, kan de facility manager ook anticiperen op de toekomst. Als het bedrijf bijvoorbeeld werk wil maken van zonnepanelen of een groendak, kan je daar bij de dakrenovatie beter al de nodige voorzieningen voor treffen. Op die manier vermijd je overbodige kosten en kies je gericht voor de beste oplossing op lange termijn. Met andere woorden: werk maken van doordacht facility management, betaalt zichzelf in geen tijd terug.